My mother at sixty six mcq

By Allen Kazadi
6 Min Read

1) Name the poem.

  1. My Mother at Sixty Six
  2. An Elementary School Classroom School in a Slum
  3. Keeping Quiet by Pablo Neruda
  4. A Thing A Beauty

Answer: My Mother at Sixty Six mcq

2) Where was the poetess going?

  1. Punjab
  2. Chennai
  3. Cochin
  4. Delhi

Answer : Cochin

3) Who is the poet of My Mother at Sixty Six?

  1. Kamala Das
  2. Stephen Spender
  3. Pablo Neruda
  4. John Keats

Answer : Kamala Das

4) Which poetic device has been used in ‘Like that of a Corpse’?

  1. Alliteration
  2. Personification
  3. Pun
  4. Simile

Answer : Simile

5) What does the word ‘Besides’ mean?

  1. Far away
  2. Near
  3. Distant
  4. None of these

Answer : Near

6) What does the word ‘Ashen’ mean?

  1. Colourless
  2. Bloodless
  3. Livid
  4. All of these

Answer : All of these

7) Which poetic device has been used in ‘She was as old as she looked’?

  1. Alliteration
  2. Personification
  3. Pun
  4. None of these

Answer : None of these

8) What is ‘Corpse’ in this stanza?

  1. Dead body of an animal
  2. Dead body of a human being
  3. A fallen log
  4. None of these

Answer : Dead body of a human being

My mother at sixty six mcq

9) Who was dozing in the car?

  1. Kamala Das
  2. Poetess’s father
  3. Poetess’s mother
  4. Poetess’s brother

Answer : Poetess’s mother

10) What is the theme of My Mother at Sixty Six?

  1. Carried Away Youth
  2. Fear of Loss/Separation
  3. Stolen Childhood
  4. Distracted Adolescence

Answer : Fear of Loss/Separation

11) Who is ageing in My Mother at Sixty Six?

  1. Kamala Das
  2. Poetess’s father
  3. Poetess’s mother
  4. Poetess’s brother

Answer : Poetess’s mother

12) What did the poet realise with pain?

  1. That she was going to reach the airport soon
  2. That her mother was ageing day by day
  3. That she going to lose her mother
  4. That death is unavoidable

Answer : That she going to lose her mother

13) What does the word ‘Doze’ mean?

  1. Nap
  2. Snooze
  3. Drowse
  4. All of these

Answer : All of these

1) What thought did the poetess put away?

  1. of getting rich
  2. of getting poor
  3. Ageing of her mother
  4. Ageing of herself

Answer : Ageing of her mother

2) What did the poet notice when she looked out of the car?

  1. Youth running on the road
  2. Children fighting with one another
  3. Car was running speedily
  4. None of these

Answer : None of these

3) Who was going to see off the poetess at the airport?

  1. Her mother
  2. Her friend
  3. Her father
  4. Her brother

Answer : Her mother

4) Which poetic device has been used in ‘Young tress sprinting’?

  1. Alliteration
  2. Personification
  3. Pun
  4. None of these

Answer : Personification

5) What does the word ‘Merry’ mean?

  1. Annoyed
  2. Sad
  3. Despondent
  4. Gay

Answer : Gay

6) What was Kamala Das feared of?

  1. losing her mother
  2. losing her flight
  3. losing her job
  4. losing her rapport

Answer : losing her mother

7) What does the phrase ‘Put away’ mean?

  1. To accept
  2. To discard
  3. To retain
  4. To detain

Answer : To discard

8) What does the word ‘Sprinting’ mean?

  1. Walking
  2. Sitting
  3. Dancing
  4. Running

Answer : Running

9) What does the word ‘Spilling out’ mean?

  1. Walking down
  2. Walking up
  3. Walking in front
  4. Coming out

Answer : Coming out

10) What made the poet look out of the car?

  1. Her laziness
  2. Her lethargy
  3. Pathetic condition of her mother
  4. Pathetic condition of her car

Answer : Pathetic condition of her mother

1) Who is ‘I’ in the above lines?

  1. Kamala Das
  2. Poetess’s father
  3. Poetess’s mother
  4. Poetess’s brother

Answer : Kamala Das

2) Why does Kamala Das call her fear as familiar?

  1. For she was not used to it
  2. For she was not used to it since her childhood
  3. For she was used to it since her childhood
  4. None of these

Answer : For she was used to it since her childhood

3) Why did Kamala Das put on a smile on her face?

  1. To hide her anger
  2. To hide her emotions
  3. To hide her despondence
  4. All of these

Answer : To hide her emotions

4) Which poetic device has been used in ‘All I did was smile and smile and smile’?

  1. Alliteration
  2. Personification
  3. Pun
  4. Repetition

Answer : Repetition

5) What does the word ‘Wan’ mean in ‘My mother at Sixty Six’?

  1. Weak
  2. Pale
  3. Sick
  4. All of these

Answer : All of these

My mother at sixty six mcq

6) Which poetic device has been used in ‘All I said was, see you soon, Amma’?

  1. Alliteration
  2. Personification
  3. Pun
  4. Repetition

Answer : Alliteration

7) Which poetic device has been used in ‘As a late winter’s moon’?

  1. Simile
  2. Personification
  3. Pun
  4. Repetition

Answer : Simile

8) What kind of smile had the poet put up on her face?

  1. Real
  2. Fake
  3. Original
  4. Both a and c

Answer : Fake

9) What does the word ‘Pale’ mean?

  1. Pinkish
  2. Brownish
  3. Yellowish
  4. None of these

Answer : Yellowish

10) What were the parting words of Poet?

  1. Meet you soon Amma
  2. See you soon Amma
  3. See you off Amma
  4. Will meet you soon Amma

Answer : See you soon Amma

11) Which poetic device has been used in ‘See you soon Amma’?

  1. Simile
  2. Personification
  3. Irony
  4. Repetition

Answer : Irony

My mother at sixty six mcq

Follow:
Allen is a Technology guy, He basically works on Top articles related to Technology, Gadgets, and more. To know more about his work.